Jonge wijsheidTo be old and wise, you must first have to be young and stupid, las ik op een bordje in een winkeltje in Düsseldorf. Ik was daar een weekendje alleen met de man, zonder kinderen, want dat moet soms ook (en dat is heel leuk bovendien). Bij het hotelontbijt dacht ik opnieuw aan deze wijsheid, toen we het hadden over opvoeding, ouders en kinderen.

Hoe mushy, open-deur en clichy ook, het is waar. Als jong mens doe je stomme dingen, en dat moet.

Ik weet nog goed dat ik met mijn vader in een platenzaak stond (winkel waar je in die tijd muziek kocht op een cd of, jawel, cassettebandje). Hij twijfelde over de eerste cd die ik wilde kopen van mijn zakgeld. Die was dan ook van – oké guilty pleasure, daar komt-ie: MC Hammer (tweede zin bij deze link zegt genoeg).

In die tijd was dat voor mij reden genoeg om hem juist wél te kopen, dus besteedde ik mijn zuurverdiende geld aan een cd van de op dat moment populaire rapper. Toppunt: U Can’t Touch This, natuurlijk.

Enfin, later snapte ik de twijfels van mijn vader. We spraken vaak over mijn jeugd, zijn opvoeding en alles wat erbij komt kijken. Conclusie: je gaat al een tijdje langer mee, weet door ervaring hoe dingen werken en wilt dit het liefste doorgeven aan je kinderen. Wat zou het mooi zijn als je ze kunt behoeden voor jeugdzonden.

Maar ja, zo werkt het niet. Ik moest dingen zelf ervaren om ze te snappen (en doe dat nog steeds), net zoals mijn kinderen dat zullen doen. Aan de ene kant is dat het frustrerende van ouder-zijn, tegelijkertijd: met de wetenschap dat het zo is, volgt de acceptatie. Jonge mensen moeten fouten maken om oud en wijs te worden. Ben ik al oud?

Reacties

reacties


1.846 views | Geschreven door