zwarte-achtergrond-met-vuurwerk-in-de-vorm-van-een-hartjeOudejaarsavond, we pakken weer uit met oliebollen en champagne in het gezelschap van goede vrienden. Het terugblikken op 2013 mag van mij gestolen worden, maar één hoogtepuntje wil ik er wel uitlichten. Twee weken geleden meldde lief dat hij dit jaar geen vuurwerk gaat kopen.

Ik was er stil van, bijna ontroerd. Na zo’n vijftien jaar toekijken hoe lief met onze vier zonen vuurwerk afstak – zonder ongelukken overigens, voel ik opluchting. De kinderen zijn veilig op oudejaarsavond.

Breken met tradities doet altijd ergens pijn en dat hebben we geweten. Zoon drie, vijftien jaar en best gek op een beetje gevaar, is woest. ‘WAT! Oudjaar zonder vuurwerk, BELACHELIJK!’, is nog maar het begin van de tirade die hij tegen zijn vader afsteekt. Na zijn vader ben ik aan de beurt: ‘Jouw idee zeker, jij weet altijd ALLES te verknallen!’

Alhoewel voorbereid op een explosie, komt deze hard bij mij binnen. De afgelopen weken waren vermoeiend en ik had al de nodige kritiek van nummer drie geïncasseerd. Mijn eten is niet lekker, ik haal altijd te laat of te weinig boodschappen, doe te weinig in het huishouden – en hij te veel!, de cd’s die ik draai zijn dramatisch. Ik zal u de rest van de lijst besparen, ik kon het ook niet meer verdragen en voelde ineens de tranen over mijn wangen lopen.

Na weer een avondmaaltijd met het gespreksonderwerp vuurwerk, ben ik het zat: ‘Zoek het maar uit met zijn allen!’, roep ik tegen de vier zonen. ‘Jullie doen de afwas en wij gaan een kerstboom kopen!’

Mopperend gaan ze aan de slag. Lief en ik maken ons klaar voor vertrek, vastberaden er een gezellige avond van te maken. Nog met de theedoek in de hand, belemmert nummer drie ons de weg; ‘Mag ik mee?’ Ik kijk wat bedenkelijk, lief vraagt of hij dat wel zeker weet. Hij gaat mee.

In de bouwmarkt loop ik tussen twee grote mannen richting kerstbomen. Lief slaat zijn arm om me heen, ik de mijne om de middel van nummer drie waarop hij me over mijn hoofd aait. ‘Gezellig!’, zegt hij. Ik ben er stil van en voel weer opluchting, we houden wel van elkaar en gaan geweldige feestdagen tegemoet.

Oudejaarsavond, we pakken uit met oliebollen en champagne. Goede voornemens, ik hou er niet van, maar dit jaar heb ik er toch één. Wij gaan knallen, het hele jaar door! Met prachtig vuurwerk als resultaat!

Reacties

reacties


3.035 views | Geschreven door

Over de auteur

Bovenal levensgenieter. Speelt met woorden en zinnen, maakt verhaaltjes, columns en gedichten. Heeft leuke vent en vier zonen, die voor Ouders Onderling een onuitputtelijke inspiratiebron vormen.