tweelingStel: je loopt met een opvallend brede tweeling-buggy door het centrum van de stad. Het vehikel is beladen met tassen van uiteenlopende verkopers van kinderkleding. In het net onder de buggy bengelen behalve een goed gevulde luiertas ook nog andere snelle aankopen, die jonge ouders van een tweeling node kunnen ontberen. Voor de laatste zaken op het lijstje lokt een roltrap de jonge ouders naar de eerste verdieping van het lokale Hema-filiaal. De vervloekte architect van het pand heeft weliswaar voorzien in een roltrap naar boven, maar verzuimde dezelfde dienst ook in tegenovergestelde richting in het pand te tekenen. Aangekomen bij de lift, blijft het ding storing te hebben, wat het stel dwingt om via de reguliere trap weer naar de begane grond te gaan. De jonge ouders, inmiddels vaardig geworden in speciale manoeuvres met de XL-buggy, deinzen niet terug voor deze acrobatentoer en tillen de buggy dapper naar beneden.

Zo overkwam mijn partner en mij een jaar of 16 geleden toen wij op een zaterdagmiddag snel en efficiënt tussen twee flessen door met onze tweeling de stad in gingen. Halverwege de klim naar beneden worden we staande gehouden door een dame op leeftijd, die haar hand vervaarlijk op de rand van de buggy legt. Even dreigen we ons evenwicht te verliezen, als zij, op een toon die ik me herinner als venijnig en iets te hoog, aan ons vraagt: “Is het een tweeling?”

M’n echtgenote – beleefd als zij is – probeert nog een correct antwoord te formuleren, wetende dat zulke aperte domheid de grenzen van mijn geduld met topsnelheid nadert. Ze voorkomt met haar antwoord inderdaad ternauwernood een verbale uitbrander mijnerzijds en negeert – na haar beleefdheidsantwoord – professioneel de dame om onze afdaling voort te zetten.

Tweelingen vallen op. Zelfs als ze niet op elkaar lijken, zoals die van ons, is een tweeling-buggy vaak een reden voor voorbijgangers om even een praatje aan te knopen. Net zoals bij veel andere dingen, is dat in het begin heel leuk, maar gaat het vrij snel vervelen. Het scala aan obligate vragen blijkt echter onuitputtelijk, in tegenstelling tot het geduld om de standaard antwoorden erop uit te spreken. De bedoelingen echter, waren altijd goed.

Bij één soort opmerkingen had ik echter al snel mijn vraagtekens. Het gegeven dat een tweeling zo ‘bijzonder’ was, vond ik aanvankelijk leuk, maar zette me al snel aan het denken. Onze tweeling waren onze eerste kinderen, was onze eerste, maar direct dubbele kennismaking met het ouderschap. Onze kinderen waren voor ons zeer bijzonder, maar ik vond het stuitend om te horen hoe makkelijk een tweeling als ‘bijzonderder’ werd gekwalificeerd dan een eenling. Onze tweeling kwam relatief probleemloos op aarde en was geen resultaat van kunstmatige inseminatie of andere kunstgrepen. Heel natuurlijk dus. Ik ken ouders die voor het krijgen van één kind aanmerkelijk meer hebben moeten doorstaan dan wij met krijgen onze tweeling. Deze ouders worden niet staande gehouden, met vragen die gaan over herkomst, aard en voortgang van de baby in kwestie. Zij zouden misschien heel graag antwoord geven op de vraag hoe bijzonder hun kind is. Voor hen. En daar ook een heel oprecht antwoord op geven. Daar is geen tweeling voor nodig.

Onlangs zat ik op het terras van een koffiehuis in de stad. Naast mij zegen twee vermoeide ouders neer, compleet met de voor mij bekende ‘convoi exceptionelle’. De tweeling in de buggy begon zich voorzichtig te roeren en probeerden hun ouders te laten weten dat deze koffiestop niet té lang moest duren. Ik herkende het, knikte even naar de vader en probeerde te laten zien dat ik het herkende. Hij knikte terug. Misschien dacht hij: “Is het een tweelingvader?”

Reacties

reacties


1.752 views | Geschreven door