Ik meen dat het in de voorjaarsvakantie was. In ieder geval was het iets om naar uit te kijken, iets om naar toe te leven en in ieder geval een hele belevenis. Want eens per jaar mochten wij onze spaarpot legen bij De Bank – in dit geval (en volgens mij in alle andere gevallen over heel Nederland verspreid ook) trouwens de Rabobank. Want de Rabobank, die hoorde in een dorp. Punt!

RabopotHet hele jaar door had je muntjes en munten verzameld in je spaarpot (ik had zo’n groene als hiernaast afgebeeld). Af en toe zelfs wat papiergeld (de prachtige oude guldenbiljetten!). En dat mocht je dan naar de bank brengen, waar het in de geldtelmachine werd gestopt. Had je zomaar 78 gulden 25 bij elkaar gespaard! En dat werd dan keurig op je Zilvervlootrekening bijgeschreven.

In ruil voor je financiële bijdrage mocht je van de bank wat speelgoed uitzoeken. Een autootje, een puzzeltje, dat soort dingen. Niet duur, zo weer kapot, maar ach: het ging om het gebaar. Dacht je toen. Tegenwoordig weet je wel anders: de banken bedonderen je waar je bij staat, pompen geld in jokkebrokkende wielrenformaties en ga zo maar door.

Nee, zo’n bank, die kan wel wat positieve reclame gebruiken, zou je denken. In ieder geval zou het geen slecht idee zijn om de jeugd bij de bank te betrekken. Want de jeugd moet immers zorgen dat er in de toekomst ook geld op de bank wordt gezet?

Maar wat doen ze? Juist het tegenovergestelde. Welke hotemetoot uit de bankwereld heeft ooit verzonnen om de Spaarweek te lozen? Zou het nu écht te duur zijn om in ieder geval één week per jaar wat extra personeel in te zetten? Al was het alleen maar om goodwill te kweken?

Maar ach, eigenlijk is natuurlijk alles te duur. Een bankkantoor? Is toch niet nodig? En zelfs pinautomaten verdwijnen al. Soms verlang ik erg terug naar die goede, oude tijd. Maar wie weet is er straks wel een heel ander systeem en hebben mijn kinderen geen bank meer nodig en verdwijnt dat hele bancaire systeem achter… de bank.

Dan blijkt mijn frustratie en alleen maar gestoeld op een hang naar nostalgie. Door de bank genomen ben ik niet de eerste die een verandering ziet zitten of er geld in ziet.

Reacties

reacties


2.843 views | Geschreven door

Over de auteur

Freelance tekstschrijver

Freelance tekstschrijver (onder de naam LetterLuck | tekst voor u). Maar bovenal man van Audrey en vader van Pim (2007) en Femke (2009). Mag op Ouders Onderling schrijven en adjunct-hoofdredacteur spelen. Vervult voor heel Content Collective de rol van eindredact(z)eur. Chronisch Gronings, maar al jaren wonend in prachtig Twente.

2 reacties