Voor mijn dochters ben ik een vat vol schaamte. Ik hoor het drie keer per week. Mijn kleren kunnen niet, ik doe raar en – nu komt het – ik mag niet bloot door het huis lopen.

Met je blote P

Voor de duidelijkheid: ik ben geen verstokte blootloper. Maar je moet zo nu en dan douchen. Dat komt meestal het beste uit wanneer Marit (11) en Elke (9) voor het slapen gaan in de badkamer de 3 P’s doorlopen (poetsen, plassen, pyjama). Nu ze tegen de pubertijd aan zitten, is het beschamend als pappa met zijn blote P in de douchecabine stapt.

Jongens op Tina-posters

Ik begrijp dat. Dit is een even mooie als verwarrende tijd. Ze smullen van boeken over verliefdheid, maar jongens zijn nog steeds stom. Behalve als ze vlogs maken of op Tina-posters staan. Elke dag ontdekken ze nieuwe dingen in de wereld en dealen ze daarmee op hun eigen manier.

Discretie

Ondertussen beleven ze de naaktheid van anderen – in het echt en op televisie – nog als schaamtevol. Daar ga ik natuurlijk discreet mee om. Ik spring pas onder de douche als ze op bed liggen en ik hou me meer afzijdig als ze zich omkleden.

Naakt op het toneel

Maar je kunt het niet altijd ontwijken. Zeker niet als je naar het toneel gaat. Laatst waren we bij een voorstelling van het RO Theater. Leuk voor kinderen én hun ouders. Er waren mannen als vrouwen verkleed (zoals gebruikelijk), een man in een smoking met de naam James Blond en Alex Klaassen speelde een reus in een gigantisch pak. Een topavond. Tenminste, tot halverwege de voorstelling.

O. My. God.

Opeens stond de hoofdpersoon – gespeeld door nota bene Tom van De Buitendienst – in zijn nakie op het podium. Hij bedekte keurig zijn edele delen (familievoorstelling!), maar daar had je het dan ook mee gezegd. Ik moest heel hard (veel te hard!) lachen. De twee ‘pubers’ naast mij gingen door de grond van schaamte.

Marit keek strak naar het plafond. Elke hield haar handen voor haar gezicht. Ik zag het en moest nog harder lachen. De beste toneelspelers zaten naast mij. Het hoogtepunt van de avond.

Mijn dochters ontpoppen zich tot geweldig leuke jongedames. Het is een voorrecht om die reis met ze mee te maken. Zeker als het zo hilarisch is.

Reacties

reacties


10.437 views | Geschreven door