‘Ga eens lekker buitenspelen,’ is een adagium dat uit mijn jeugd stamt en wat ik braaf herhaal tegen mijn zoon als hij weer eens te lang met zijn neus in een schermpje zit. In mijn optiek is buiten spelen synoniem aan een frisse neus en niets is gezonder dan een frisse neus halen na een dag in de schoolbanken. Mijn zoon is het daar niet mee eens. Zijn ideale middag bestaat uit het spelen van Skylanders en Minecraft, al dan niet met een vriendje. Het bouwen of verslaan van allerlei werelden staat garant voor een hoop plezier, en is , als ik de uitkomsten van dit onderzoek zo lees, ook nog eens goed voor de hersens. Waar blijf ik dan met mijn buiten spelen?
Mijn zoon is moeilijk lerend. Dat wil zeggen dat hij in sommige dingen uitblinkt en in andere helemaal niet. Zijn concentratie laat te wensen over en we hebben al heel wat onderzoekjes over hem heen laten komen, zonder duidelijk resultaat. Hij krijgt extra hulp op school en we helpen hem thuis met schoolwerk.
Het gekke is echter dat hij binnen tien minuten een buitengewoon ingewikkeld Lego bouwwerk in elkaar zet. Het lezen van de instructies kost hem geen enkele moeite. Ook een nieuwe game, of een Wii helemaal inrichten, is iets wat hij binnen no time onder de knie heeft. Hij legt vriendjes uit hoe games werken en geeft ze tips over hoe ze de games het handigst kunnen spelen. Als mijn zoon gamet, zie ik een bijna volwassen kind, dat uiterst geconcentreerd aanwijzingen volgt of die juist aan anderen geeft, dat successen behaalt en complimenten krijgt. Ik zie dat gamen, zoals het onderzoek ook zegt, bijdraagt aan zijn zelfvertrouwen en oplossingsvermogen.
Ik probeer daarom mijn ongeruste oldskool gevoelens over gamen en schermpjes overboord te gooien. Het komt vast niet zover dat ik hem straks naar binnen roep omdat het uit moet zijn met dat gebuitenspeel, ‘gamen is immers veel beter voor je!’ Maar laat hem maar lekker spelletjes spelen die hem duidelijk goed doen en die bijdragen aan zijn ontwikkeling. Dan doet moeders gewoon mee- misschien dat het ook nog iets doet voor 40+ hersens.