Hoe overleef ik het eindexamen?

Ik zie het moment nog haarscherp voor me: mijn zoon in toneelkleren op het podium van de afscheidsmusical van de basisschool, de doornen van de traditionele afscheidsroos prikken in zijn hand. Bijna op weg naar het gymnasium in de grote stad, met een rugzak vol kwaliteiten en de motiverende woorden van zijn favoriete leerkracht: “je kan het”!

Zes jaren middelbare school hebben zich in een razend tempo voltrokken en nu is het moment aangebroken: hij mag laten zien wat hij kan. Voor je het weet, zit je er middenin: de lusten en de lasten van het eindexamen.

Vriendin

Zoonlief heeft het slim aangepakt. In de kerstvakantie heeft hij een leuk intelligent meisje ontmoet dat in hetzelfde schuitje zit. Ze kunnen zich samen voorbereiden, gebruikmaken van de expertise van de ander, samen ontspannen en samen klagen. Ik wil hem het moederlijke klankbord op dit gebied natuurlijk niet helemaal onthouden, maar het is stiekem wel lekker dat de scherpe randjes er al een beetje af zijn.

Zus

Verder kwam hij tot de ontdekking dat een oudere zus met examenervaring op dezelfde school buitengewoon handig is. Vooral als zij in haar eigen examenjaar allerlei nuttige documenten heeft gearchiveerd. Keurig opgeborgen in een map, elk vak een eigen tabblad. Zij notuleerde altijd braaf mee tijdens de boeiende geschiedenis- en filosofielessen en verzamelde op die manier aantekeningen die in het reguliere lesmateriaal ontbraken.

Verwennen

Ik grijp de laatste kans om mij te profileren als toffe moeder en ga niet zaniken over gezonde voeding. Straks, als hij zich zal laven aan het studentenleven, ben ik de controle daarover sowieso kwijt. Ik inventariseer wat gewenst is qua eten en drinken en zorg ervoor dat het lievelingseten geserveerd wordt. Ik vertroetel hem nu het nog kan en haal allerlei goor snoep, vette koek en energiedrank in huis. Een fruithapje kan echt niet meer. Het ouderwetse broodtrommeltje doet meteen weer dienst als ik het examenvoedsel uit de irritant knisperende en krakende verpakking haal, om de frustraties van zijn lotgenoten niet te hoog op te laten lopen. Voor je het weet wordt er landelijk over je kind geklaagd.

Checken

En dan, op de ochtend van de eerste examendag, is er sprake van lichte paniek, uiteraard wanneer je zelf de broodnodige pecunia aan het verdienen bent. Je denkt je kind het allerbeste te geven: het driedelige Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. Helaas, bij het VWO-examen Nederlands 2014 wordt dit kleinood gezien als fraude en is deze kennisbundel niet meer dan leuke boekenkastvulling voor thuis. Dan komt de vriendin weer erg van pas. Zij gooit al haar charmes in de strijd bij de enige nog overgebleven boekhandel van de stad, en laat het bereidwillige personeel het laatste eendelige exemplaar uit de stoffige krochten tevoorschijn toveren, een rij bedremmelde lotgenoten achter zich latend.

Door schade en schande wijs geworden, wordt ook de druk van de Bosatlas gecheckt. En ja hoor, de in de brugklas aangeschafte Bosatlas blijkt na zes jaar alweer gedateerd. Zeker niet bereid om voor de drie uur die het examen aardrijkskunde duurt een nagelnieuwe atlas aan te schaffen, start zoonlief zelf een lobby om een schoolexemplaar te bemachtigen.

Geheel op eigen initiatief van onze gymnasiast komt de grafische rekenmachine op tafel. Zonder blikken of blozen graait hij in de buik van dit voor ons onbegrijpelijke apparaat, haalt de batterijen eruit en vervangt deze door kersverse exemplaren waar konijntjes maandenlang van blijven trommelen.

Loslaten

Nu de randvoorwaarden geregeld zijn, gaat de rest bijna vanzelf. Het komt ongetwijfeld allemaal goed en ik geniet van de verhalen die terugkomen uit het examenlokaal. Nu het nog kan. In gedachten zie ik hem al staan op het podium tijdens de diploma-uitreiking. Keurig in pak en inmiddels ervaren genoeg om niet in de doornen van de roos te grijpen…

Reacties

reacties


1.716 views | Geschreven door