Ik wist niet dat voorlezen voor een op de vijf vaders zo’n taboe was. Dat las ik in de krant. Terugdenkend aan mijn eerste eigen voorleesavonturen snap ik waarom. Lezen doe je in je hoofd, voorlezen doe je hardop. Da’s knelpunt 1 en da’s een groot verschil. Je hoort je stem. En die stem moet – om het verhaal een beetje leuk te maken voor je kind – allerlei gekke geluidjes, piepstemmetjes, dierengeluiden et cetera maken. Da’s knelpunt 2. Daarbij trek je zoveel mogelijk gekke gezichten en moet je je kind tussen het lezen door uitdagen met vragen over de gesproken tekst. Da’s knelpunt 3.

sprookjeAlsjeblieft.

Dat moet je als nieuwbakken vader dus leren. En veel jonge vaders van nu hebben dat niet van hun eigen vader geleerd. En heb je het al geleerd, dan was je vast te jong om het te onthouden. Tip: let goed op je partner als die voorleest. Of op Aart Staartjes. Althans, zo heb ik het geleerd.

Mijn eerste voorleesbeurt was desondanks een drama. Nul dramatiek, nul intonatie, nul inleving en nul #zinin. Moest ik echt uit een boekje met daarin een prutverhaaltje over de olijke avonturen van een of ander bijtje voorlezen, geschreven met letters zo groot dat ik ze makkelijk zonder bril en op 10 meter afstand kan lezen met een oog dicht?

Ja dus. En ik hoopte tot ver achter de komma dat niemand me hoorde, behalve zoonlief.

Dat was vijf jaar geleden. Ik heb in de tussentijd veel geleerd. Inmiddels ben ik een doorgewinterde voorlezer die voor geen enkel verhaal z’n hand nog omdraait. En het wordt alleen maar leuker omdat de verhalen steeds volwassener worden. Behalve met Roodkapje en andere met bloed en wapens doorspekte verhalen heb ik nog enige moeite. Niet voor mezelf, ik ben opgegroeid met horrorfilms.

Maar als ik mijn dochtertje moet vertellen hoe de jager met een mes de buik van de wolf opensnijdt nadat de wolf het meisje en de oma met huid en haar opvrat, gebruik ik het piepstemmetje dat ik leerde ten tijde van het prutverhaaltje over het bijtje. Het geluid van eruit gutsende darmen klinkt dan net wat vriendelijker. Doe ik dat niet, dat sta ik gegarandeerd om ’n uur of 3 ’s nachts naast het bed van dochterlief om haar te troosten en om haar uit te leggen dat die droom over die plas bloed waar dat gemutileerde lijf in stond voordat het in elkaar zakte om verder leeg te bloeden niet echt was, maar een sprookje waarin het slecht afliep met de prins.

Reacties

reacties


1.829 views | Geschreven door