brief school uitslapenMogen jouw kinderen vanavond opblijven voor de halve finale Nederland-Argentinië? Op een school in Nijmegen hoeven de kinderen morgenochtend pas om half elf op school te zijn, zodat ze vanavond lekker naar de wedstrijd kunnen kijken. @OudersOnderling zette de brief van de schooldirecteur op Twitter met de vraag: ‘Goed idee of niet?’. Het bericht werd opgepikt door dagblad De Gelderlander, die er niet alleen een nieuwsbericht over schreef maar er ook meteen een poll aan koppelde. De meeste lezers van De Gelderlander blijken het een goede beslissing van de directeur te vinden.

Om welke reden dan ook

Bij mij schoot de brief van deze school enorm in het verkeerde keelgat. Niet om de vraag of het een goed idee is dat kinderen door de week zo laat mogen opblijven. Of dat de school hiermee het signaal afgeeft dat voetbal belangrijker is dan school. Ik viel over het stukje: ‘vanaf 8.45 zijn de leerkrachten in de klas om de kinderen op te vangen die niet uitslapen om welke reden dan ook.’  Want ja, waarom zou je niet willen dat je kind morgenochtend uitslaapt? Nou, bijvoorbeeld omdat je zelf ook gewoon weer op tijd op je werk moet zijn? Maar dat de meeste ouders ook nog een baan hebben, dat lijken scholen de laatste weken voor de vakantie even te vergeten. Die van mijn kinderen in elk geval.

Leuke Dingen
Op onze school staan de laatste twee schoolweken helemaal in het teken van Leuke Dingen doen: open podium, dagje naar de speeltuin, feestje op laatste schooldag. En die Leuke Dingen, daarbij is de hulp van ouders hard nodig. Dus worden we bestookt met mailtjes en reminders met het dringende verzoek om ons in te tekenen: ‘De lijst hangt op het prikbord!’. En als we geen hele dag mee kunnen naar de speeltuin, kunnen we dan tenminste een ochtend de klas komen poetsen?

Mopperende ouders
Ik ben echt niet te beroerd om mijn handen uit de mouwen te steken voor de school. Ik snap best dat sommige activiteiten alleen met ouderhulp gerealiseerd kunnen worden. En het is ook hartstikke leuk om een keer mee te helpen in de klas van je zoon of dochter. Maar waarom maakt de school er vlak voor de vakantie zo’n compleet feestprogramma van? Wie denken ze een plezier te doen met al die Leuke Dingen? De ouders in elk geval niet; op het schoolplein wordt wat afgemopperd. Veel ouders zijn al druk genoeg: op het werk met de laatste dingen, thuis met voorbereidingen voor de vakantie. En dan komt school net in die periode met al die extra verzoeken. Is dat nou echt nodig?

Aan vakantie toe
Maar voor de kinderen is het toch hartstikke leuk, die laatste schoolweek? Ik vraag het me af. Veel ouders verzuchten dat hun kinderen écht aan vakantie toe zijn. Helemaal hyper zijn ze, of juist totaal gesloopt. Zou het misschien komen door al die Leuke Dingen?
Mijn kinderen (5 en 7) mogen vanavond in elk geval niet kijken, wat de bondscoach er ook van vindt. Ze moeten morgenochtend fit zijn, want dan gaan ze met school naar de speeltuin. Zelf ga ik trouwens ook niet kijken. Ik ga lekker vroeg naar bed, want morgen heb ik weer een drukke dag. Niet in de speeltuin, maar gewoon… op mijn werk.

Reacties

reacties


1.703 views | Geschreven door