Ik heet Koning. Ik kan daar niets aan doen, het is al eeuwenlang een traditie in onze familie dat we ons zo noemen. Ik heb die traditie maar voortgezet en ook onze zoon en dochter zijn opgescheept met die hooghartige achternaam (mijn vrouw uit volledig vrije wil overigens ook).

Veel voordeel heb je er niet van hoor, om Koning te heten. Ja ach, je kunt een grapje maken dat je behoort tot de koninklijke familie en dat soort dingen. Maar verder? Neuh.

Tót het 17 mei 2007 werd. De dag dat mijn zoon werd geboren. Voor ons een bijzondere dag, maar ook voor die ‘andere’ koninklijke familie. Want geheel toevallig kwam op 17 mei 1971 Buenos Aires in Argentinië de dochter van een man ter wereld die een aantal jaren later een bedenkelijke (bij)rol zou spelen tijdens het regime van Videla in het Zuid-Amerikaanse land. Het meisje werd Maximá genoemd en jaren later zou ze de harten van veel Nederlanders veroveren, omdat ze het meisje bleek te zijn van ‘onze’ kroonprins.

Ze trouwde met de prins, leerde bijzonder snel de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, liet een traan tijdens haar trouwpartij en de rest is geschiedenis: Nederland houdt van Maximá.

kroonToch ben ik een beetje op haar en die hele koninklijke santenkraam en poppenkast afgeknapt. Toen zoonlief in 2007 ter wereld kwam, besloot ik om een extra geboortekaartje te sturen, naar mevrouw-de-toekomstige-koningin. Toch een relatief uniek feit, dat op de verjaardag van de echtgenote van de kroonprins een Koningskind wordt geboren.

Óf het Koninklijke PostNL (destijds geloof ik nog TPG geheten, maar toen ook al getooid met een kroontje) heeft toen haar werk niet goed gedaan (zou kunnen, natuurlijk), dan heb ik niets gezegd. Maar anders: we wachten nog steeds op een reactie van koninklijke wege. Of was dat teveel gevraagd, om één kleine onderdaan blij te maken?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er nog wat aan zit te komen, één van de komende jaren. Pim is tenslotte nog maar 5 jaar oud. Maar goed, tot die tijd heb ik lekker een onderwerp om te mopperen op die duurbetaalde bende van Bea 😉

En wie weet is 17 mei binnen een paar jaar ineens Koninginnedag, als Wim-Lex eindelijk eens op die gouden stoel gaat zitten. Zijn we ook eens van dat gezeur van mijn broertje af, die op 30 april jarig is en er altijd mee loopt te koketteren dat ze het dorp voor hem versieren.

Reacties

reacties


1.591 views | Geschreven door

Over de auteur

Freelance tekstschrijver

Freelance tekstschrijver (onder de naam LetterLuck | tekst voor u). Maar bovenal man van Audrey en vader van Pim (2007) en Femke (2009). Mag op Ouders Onderling schrijven en adjunct-hoofdredacteur spelen. Vervult voor heel Content Collective de rol van eindredact(z)eur. Chronisch Gronings, maar al jaren wonend in prachtig Twente.

4 reacties

 1. marjolijnhovius

  Ach… het trauma van de mensen die verjaren op 17 mei… Ik kan erover meepraten! Op 17 mei 2003 bestond de glasbak 25 jaar. Om dat te vieren kreeg iedereen die die dag ook 25 jaar werd een taart thuisbezorgd. Met de complimenten van de firma Glasbak. Het is in mijn geheugen gegrift omdat ikzelf die dag 26 jaar werd. Geen taart voor mij dus. Daar zou je mij natuurlijk normaal gesproken nooit over horen mopperen (ik bak ze zelf lekkerder, dat zit ook in de familienaam), ware het niet dat die hooggetrouwde taart van een Maxima die dag wel een Glasbak-taart kreeg. Op haar 32e verjaardag. Sindsdien gooi ik mijn lege flessen oranjebitter in de oudpapierbak…
  PS Je kunt ook naar Noorwegen verhuizen. Daar is 17 mei de nationale feestdag.

  • Johan Koning

   Ik ben bang dat we het hier ook nog eens krijgen, de nationale feestdag op 17 mei…
   Maar voordat ik het vergeet: alvast gefeliciteerd 😉