Veel kinderen hebben imaginaire vriendjes, maar ik durf te beweren dat dochterlief er wel heel bijzondere exemplaren op na houdt. Maak kennis met de Tjam-tjams. Dan weer duiken ze op, dan zijn ze ineens weer weg. Om plotsklaps weer vol in de picture te zijn.

imaginary friendsLaatst waren ze er ineens weer. We waren met de hele familie – uitzonderlijk in deze winter, waarin we als gezin een stoplichtverhouding hebben met het fenomeen griep – op weg naar een overdekte speeltuin in de buurt. “De Tjam-tjams zijn ook mee”, meldde dochterlief ineens. “Ik heb ze achterin de auto gezet.”

  • “Heb je ze allemaal mee?”
  • “Ja, ze zijn met z’n drieën. Maar de ene is ziek.”

Toch moesten alle Tjam-tjams mee de speeltuin in. Dochter droeg ze op haar hand, want gelukkig zijn de wezentjes niet zo groot. “Ik ga naar de trampoline. De Tjam-tjams gaan mee.”

Na een halve dag springen, rennen, klimmen en klauteren werd de reis naar huis aanvaard. Niemand had aan de Tjam-tjams gedacht. Tot dochter halverwege ineens opmerkte: “Ik ben de Tjam-tjams vergeten!”

  • “Waar zijn ze dan?”
  • “Nog in de Morskieft. Op de trampoline.”

We verwachtten een krijs-sirene, maar dat viel alleszins mee. Ik weet niet meer wie er mee kwam, vrouwlief of ik, maar de oplossing was briljant: de Tjam-tjams zouden wel thuis komen op hun fietsen (de tjam-tjam-tjandem, grapten de ouders voorin nog onderling). Warempel: het werd geaccepteerd. En dochter fantaseerde er verder vrolijk op los. Toen we thuis kwamen, zaten haar vriendjes haar al op te wachten. Met alle egards werden ze in huis genodigd.

Maar dat is niet alles. Het kan maar zo zijn dat als ik op een stoel in de kamer wil gaan zitten, dat ik vermanend wordt toegesproken: daar zitten de drie Tjam-tjams. Dat ik ze niet gezien heb! Of als madam in bed ligt en ik haar een nachtzoen kom brengen, kan het heel goed zijn dat ze de vingers op de lippen legt: “Papa, je moet stil zijn. De Tjam-tjams slapen al!”

(Net als haar 82362 poppen, die bij haar in bed liggen, trouwens. Maar dat is een heel ander verhaal)

Ach, wellicht heeft ze er iets aan, haar imaginaire vriendjes. Doet me denken aan één van mijn favoriete liedjes.

Reacties

reacties


3.934 views | Geschreven door

Over de auteur

Freelance tekstschrijver

Freelance tekstschrijver (onder de naam LetterLuck | tekst voor u). Maar bovenal man van Audrey en vader van Pim (2007) en Femke (2009). Mag op Ouders Onderling schrijven en adjunct-hoofdredacteur spelen. Vervult voor heel Content Collective de rol van eindredact(z)eur. Chronisch Gronings, maar al jaren wonend in prachtig Twente.

één antwoord