Zoon Pim is geboren op 17 mei 2007. Mijn opa stierf op 9 oktober van datzelfde jaar. Ziek was hij, maar wat was hij ook blij dat hij zijn achterkleinzoon nog had meegemaakt. En wat was ik trots dat ik als oudste van de (kleine) familie Koning voor een nieuwe generatie had gezorgd.

Fijn ook dat er een foto bestaat waar 4 generaties Koningen op staan, gemaakt een paar weken na de geboorte van Pim, toen opa nog niet ziek was (of in ieder geval: toen wisten we het nog niet). Net als er een foto bestaat waar ik als (heel) jong jochie op sta, met drie oudere generaties.

belofteWij waren in oktober 2007 voor het eerst als vader en moeder op vakantie – zoonlief was uiteraard mee. In Drenthe, dicht bij Groningen. Want het kon ieder moment mis gaan met opa. Eén van de eerste dagen van ons weekje-uit hadden we onze wederzijdse ouders uitgenodigd. Mijn ouders vertelden dat het met opa steeds minder ging en wij realiseerden ons dat het één van de laatste keren konden zijn dat we hem in levenden lijve konden zien.

Hoewel ik mijn grootvader tijdens ons laatste bezoek daarvoor had beloofd dat ik Pim de volgende keer mee zou nemen, besloten mijn vrouw en ik samen naar Groningen te rijden, mijn schoonouders boden aan om op Pim te passen.

Ik ben nog altijd blij dat ik dat toen heb gedaan, want een paar dagen later kregen wij het telefoontje van mijn moeder dat mijn opa was gestorven. Juist op het moment dat mijn vrouw Pim zat te voeden. Ik ben heus geen zweverig type, maar het was in ieder geval een ogenschijnlijk meer dan toevallige samenloop van omstandigheden.

Intussen zat ik met de belofte aan mijn opa in mijn maag. Hij had nu geen afscheid kunnen nemen van zijn (op dat moment enige) achterkleinkind. Toen mijn opa lag opgebaard, thuis in de slaapkamer (hij is gestorven in het huis waar hij 81 jaar daarvoor ook ter wereld kwam) kon ik het dan ook niet laten om Pim op de armen te nemen om even samen met hem alleen bij opa te gaan kijken.

Geen idee of ik zo mijn belofte heb ingewilligd, maar ik voelde me er in ieder geval beter door.

Reacties

reacties


1.520 views | Geschreven door

Over de auteur

Freelance tekstschrijver

Freelance tekstschrijver (onder de naam LetterLuck | tekst voor u). Maar bovenal man van Audrey en vader van Pim (2007) en Femke (2009). Mag op Ouders Onderling schrijven en adjunct-hoofdredacteur spelen. Vervult voor heel Content Collective de rol van eindredact(z)eur. Chronisch Gronings, maar al jaren wonend in prachtig Twente.

één antwoord