Het Sinterklaasfeest is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Wist je bijvoorbeeld dat we eigenlijk pas sinds de Tweede Wereldoorlog pakjesavond vieren? 

In eerste instantie maakten ouders zelf cadeautjes voor hun kinderen. Pas later werd het gebruikelijk om cadeaus te kopen. Ook grote bedrijven en vakbonden zorgden ervoor dat de kinderen van hun werknemers cadeautjes kregen. De geest van het Sinterklaasfeest (met elkaar delen wat je hebt), is gelukkig in al die jaren overeind blijven staan. Superfijn natuurlijk als je je kind met Sinterklaas lekker kunt verwennen, maar waarom dit jaar niet een keer cadeautjes kopen waar je direct ook een goed doel mee ondersteunt?

1. Knuffels voor Kika

Kika

Kika spant zich al jaar en dag in voor het bestrijden van kanker bij kinderen. Het geld dat ze verzamelen door acties en donaties wordt ingezet om onderzoek te doen naar deze ziekte. Dat onderzoek moet ertoe leiden dat kinderen met kanker minder pijn hebben en dat ze meer kans krijgen om hun ziekte te overleven. Nu overleeft al 75% van de kinderen hun ziekte, maar dat kan natuurlijk nog veel beter! Je kunt bij Kika gewoon een donatie doen, maar ook bijvoorbeeld een lieve knuffel kopen of een vrolijk gekleurde muts waarvan de opbrengsten ten goede komen van Kika.

2. Waterfles voor schoon drinkwater in Afrika

OneForOne

One for One maakt zich sterk voor schoon drinkwater in Afrika. Elke bijdrage die binnenkomt gaat naar een sociale onderneming in een ontwikkelingsland. Eén van de manieren waarop ze geld inzamelen is door het verkopen van waterflessen. Hartstikke handig natuurlijk om je kind elke dag zo’n fles (met water of iets anders) mee te geven naar school. De flessen zien er niet alleen heel mooi uit, maar, nog belangrijker, je geeft door het kopen van een waterfles iemand in Afrika een leven lang schoon drinkwater.

3. Mooi voor de dag met Return to Sender

Return to sender

Actrice Katja Schuurman richtte Return to Sender een aantal jaren geleden op omdat ze ervan overtuigd is dat je ook op een eerlijke manier mooie producten kunt maken en verkopen. Return to Sender verkoopt producten die door lokale ambachtslieden worden gemaakt en stimuleert zo de lokale economie waardoor armoede bestreden wordt. En de producten zijn ook nog eens heel leuk. Geen straf om een armbandje uit Kenia te krijgen, of een mooi notitieboek of lieve knuffel uit Nepal.

4. Haal de oorlog uit een kind met Warchild

War Child Logo

Helaas is dit nog steeds veel te actueel. Té veel kinderen hebben te lijden onder een oorlog. Met alle gevolgen van dien. Getraumatiseerde kinderen, kinderen zonder ouders, kinderen op de vlucht hopend op een betere toekomst. Warchild maakt zich hard voor deze kinderen en helpt ze bijvoorbeeld met het verwerken van hun nare ervaringen. Maar Warchild helpt ook met leren lezen en schrijven of het leren van een vak. Overal ter wereld creëert Warchild veilige havens voor kinderen, zodat ze even op adem kunnen komen en weer zicht krijgen op een toekomst. Je kunt Warchild op verschillende manieren ondersteunen. Door het doen van een donatie natuurlijk, maar je kunt bijvoorbeeld ook een mooie rugzak voor je kind kopen, een leuk t-shirt of een rompertje voor de kleine.

5. Armoede bestrijden met een cadeau van Unicef

Unicef

Unicef zet zich al jaren in voor de bestrijding van armoede. Dankzij Unicef kunnen miljoenen kinderen naar school zodat ze zicht krijgen op een toekomst. Daarnaast worden kinderen ingeënt tegen dodelijke ziektes en krijgen ze goed eten en schoon drinkwater. In de webshop van Unicef zijn ontzettend veel leuke cadeaus te vinden, bijvoorbeeld een mooie, ronde puzzel (500 stukjes!), lieve knuffels of stapelblokken voor kleuters.

 

photo credit header: christmas presents via photopin (license)

Reacties

reacties


3.655 views | Geschreven door , eindredactie door