De impact van pesten op school. Marjanne Dijkstra schreef er een zeer persoonlijk blog over op haar persoonlijke blog. Wij mogen het hier ook plaatsen. En dat is eervol. Leest allen dit gastblog!

marjanneIk heb hem al herkend en we groeten. Lieke babbelt honderduit tegen hem, zoals ze tegen iedereen altijd doet. We hebben een kort gesprekje over vroeger, over school. Ik zeg dat dat voor mij niet altijd een erg leuke tijd was. Hij zegt dat hij toen een ander iemand was en dat het hem spijt als hij me pijn deed. Ik wuif het weg en zeg dat hij niet de enige was. Hij houdt vol, ik bedank. We groeten en Lieke zegt blij doei.

En daar ging het helemaal fout in m’n hoofd. We keken drie dagen later op een school. Een school voor Lieke, waar ze volgend jaar al heen moet. Moet ja. Dat voelt nu zo voor mij.

Laten we duidelijk zijn; mijn ervaringen op de basisschool en eerste twee jaar van de middelbare school waren rot. Ik werd gepest en niet zo’n beetje ook. Altijd wisten ze wel iets te verzinnen; ik was steviger dan de rest van de kinderen, ik had rood haar en ik was dom. Het laatste was overigens niet waar, maar als het dag in dag uit tegen je wordt gezegd, ga je dat geloven. Op de middelbare school werd het in eerste instantie niet veel beter. Na de tweede klas vroeg ik overplaatsing aan; het beste wat ik ooit deed. Ik kreeg vriendinnen, deed leuke dingen, had een vriendje, ontmoette Joeri en had die laatste jaren een prima middelbareschooltijd.

33 werd ik in december. En ik zou willen zeggen dat het helemaal weg was. Nooit meer dat gevoel of ik wel goed genoeg ben. Of mensen me wel echt leuk vinden. Het is er gelukkig nog zelden, maar we bezochten die school en het kwam helemaal terug. Ik zie m’n kleine Lieke daar al lopen. Een pittig dametje overigens, much better dan haar überverlegen mama destijds. M’n kleine Lieke die pas op een verjaardag een jongetje van 7 op z’n hoofd mepte (mag niet! :-)), die het tegen z’n moeder kwam vertellen. M’n kleine Lieke die ontzettend bijdehand is. Die de veel oudere buurkindjes met succes dirigeert wat er gedaan wordt.

School is leuk, zeg ik steeds. Lieke mag niet bang worden, ik heb vertrouwen in haar. School kán leuk zijn. Maar ik ben zo ontzettend bang voor die pesters die ook daar zullen zijn…

Reacties

reacties


2.848 views | Geschreven door