lego achtAcht. Dan wordt het al wat. Dan speel je niet meer op het kleine plein, maar mag je als pleinwacht een oogje in het zeil houden en hoor je bij de bovenbouw. Het is tijd voor het serieuze, grotere werk, zoals aardrijkskunde en geschiedenis en heuse tekstverwerkingslessen.

Hoewel dit allemaal de leuke kanten van groep vijf zijn, is er soms nog twijfel over je eigen vermogens, of “het niveau wel haalbaar is”, zoals je het zelf verwoordt.

Acht. Dan weet je al aardig mee te praten over voetbal op maandagmorgen, wanneer de voetbaluitslagen uitgewisseld worden op het Grote Plein. De eigen prestaties van de voetbalzaterdag worden afgemeten aan die van landelijke helden. Studio Sport staat tegenwoordig ook op jouw agenda en als je de kans krijgt, probeer je het naar bed gaan uit te stellen als er Champions League is.

Boezemvriend

Acht. Dan word je selectiever met spelen en wijd je alle huiswerkloze uurtjes aan Lego. Overal in huis staat het op scherp. In bed, in bad, op iedere kast, voor de haard, op het aanrecht, in bloempotten, op de vensterbank, maar voornamelijk op de vloer. En waag het niet om iets te verplaatsen of erger nog, definitief te verwijderen, want dan kan een achtjarige behoorlijk boos worden. Je moet ook maar direct snappen, dat de held van jouw verhaal juist dáár in een hinderlaag moet lopen. Hoewel, door het volgen van het wereldnieuws had je het kunnen weten, want het spel is doorspekt met overstromingen, instortingen en andere rampspoed. Ouders en zus begrijpen hier niets van.

Daarvoor is een boezemvriend in het leven geroepen. Hij is uiteraard ook acht, voetbalt en leeft en denkt ook in plastic steentjes. Hij handelt als de vleesgeworden Jack Stone. Boezemvrienden kunnen niet zonder Lego en zonder elkaar. Daarom spelen ze élke dag bij elkaar, nodigen zichzelf uit bij de avondmaaltijd, om maar zo lang mogelijk in de Legowereld te kunnen blijven.

Nuanceverschillen

Acht. Dan ben je mondiger dan ooit en in staat tot pittige discussies. Met juf of ouders, zelfs de boezemvriend moet er af en toe aan geloven. En heel vaak heb je gewoon gelijk, al is dat behoorlijk moeilijk te accepteren voor volwassen. Boezemvriend of niet, er zijn natuurlijk wel eens kleine misverstanden of nuanceverschillen bij het bouwen. Zo kan het voorkomen dat de één gilt dat de ander onmiddellijk kan vertrekken en dat deze onbezonnen kreet ook letterlijk opgevolgd wordt en ik plotseling de voordeur dicht hoor slaan. Even later zitten beide bloedbroeders weer in vrede op de bank en praten…

Later

Praten over het ‘echte leven’, over later, als ze groot zijn. Samenwonen of trouwen is niet hip, de jongens zoeken meer vrijheid en vinden het geen bezwaar om zelf voor eten en huishouden te zorgen. Ze kunnen immers al heel aardig stofzuigen en rechte lappen strijken. Nee, heren van acht gaan in een woongroep voor mannen. Niet zomaar een bijeen geraapt stelletje, maar een select gezelschap: boezemvrienden. Tijd om spijkers met koppen te slaan en alvast een huis te ontwerpen. U raadt het al: van Lego…

Reacties

reacties


2.544 views | Geschreven door