fotoVan ‘handige’ tips tot subtiele observaties: 8 opmerkingen die je als ouder níet wilt horen. (En wat je kunt antwoorden.)

1. Hij is moe hoor!
Daarmee bedoelt het omaatje achter jou in de rij van de kassa: ‘In mijn tijd lagen kinderen voor het middagslaapje gewoon in hun reine, rustige, regelmatige bedje.’

Antwoord:
Zeg maar gewoon ja. Dat wil ze horen. Al is je volkomen uitgeslapen kind natuurlijk alleen maar uit z’n hum omdat hij liever in de speeltuin zit dan in een stervensdrukke Albert Heijn vol bemoeizieke omaatjes.

2. Heb je al venkelthee geprobeerd?
Je baby huilt al 2 maanden lang 24 uur per dag, 7 dagen in de week en je hebt alles, alles, álles geprobeerd tegen darmkrampjes, tot craniosacrale Gestallt therapie in Hongarije aan toe dus JA, ook die gedoodverfde venkelthee en NEE natuurlijk werkte dat niet.

Antwoord:
Zoiets als hierboven, liefst wat minder overspannen verwoord. Je moeder, tante, zus of brave buurvrouw bedank je natuurlijk enthousiast voor die gouden tip waar je zelf nooit op had kunnen komen en die heus niet al in elk babyblad staat.

3. Hij is wel klein voor z’n leeftijd hè?
Vrouwen die dit zeggen – ja, vrouwen ja: mannen missen hiervoor een intrinsiek soort valsigheid (ook voor vraag 4, 5 en 6 overigens) – hebben het talent om jou met een stralende glimlach een slagersmes in het hart te steken. Dus hou je vooral niet in.

Antwoord:
‘Klopt. Maar hij heeft een uitzonderlijk grote piemel.’ Hee, waarom zou je liegen?

4. Wat praat hij weinig, lees je wel genoeg voor?
Eerlijk is eerlijk, je bent nou niet echt het type dat veel tijd in z’n kinderen steekt. Toch? Met je full-time baan? En al die naschoolse opvang? Háár kind praat als een prins, dat snap je. Want in haar gezin vinden ze quality time wél belangrijk.

Antwoord:
‘Voorlezen? Moet dat? Hij leert toch al praten van Dora en Sponge Bob?’

5. Hij zou nu toch echt moeten (vul hier een basisvaardigheid in)
Deze vraag krijg je óf van het consultatiebureau óf van je schoonmoeder die net “Oei ik groei!” uit haar hoofd heeft geleerd en dit projecteert op haar eerstgeboren kleinkind. En tegen oer-Hollandse statistieken kun je frustrerend weinig beginnen.

Antwoord:
‘Van wie moet dat? Niet van mij in ieder geval.’

6. Die van mij kan al lang (vul hier een basisvaardigheid in)
Die van haar kon al zwemmen op z’n derde. Nou ja, watertrappelen. Oké met vleugeljes maar dat is een detail. Los fietsen kon hij al met 1,5. Goed, z’n vader liep wel altijd mee en had hem een soort van continu vast, maar toch. Hoe dan ook, het is een kind dat snel dingen oppikt. In ieder geval sneller dan het jouwe.

Antwoord:
‘Jeetje. Wat on-ge-loof-lijk knap zeg! Nee serieus: ik geloof het gewoon niet!’ En daar dan zo neutraal mogelijk bij kijken.

7. Lust hij een snoepje?
Ja natuurlijk lust hij zo’n joekel van een felgekleurde E-nummer lolly waar je tanden van uitvallen als je er alleen al naar kijkt, hè hè. Fijn dat de speelgoedwinkel medewerker dat vraagt waar je kind bij is. Je kunt er moeilijk ‘nee’ op antwoorden. Ben jij weer de heks die het gedaan heeft.

Antwoord:
Er zijn twee mogelijkheden. ‘Ja’ zeggen en je kind ’s avonds drie keer zo lang z’n tanden laten poetsen. ‘Nee’ zeggen en haarfijn uitleggen waarom lolly’s uitdelen aan kinderen in this day and age geen goed idee is. Dan maar een heks.

8. Heb je even?
Sowieso heb je nooit ‘even’ zodra je moeder bent. Maar als iemand dit tegen je zegt die ook maar enigszins de behoefte kan hebben iets negatiefs over jouw kind te spuien (de juf, de oppas, een moeder na afloop van een speeldate) moet je maken dat je wegkomt.

Antwoord
‘Ik niet, maar mijn man wel. Hier is zijn nummer!’

P.S. Welke epic uitspraak mag hier niet ontbreken? Vul de lijst gerust aan.

Dit blog verscheen eerder als gastblog op www.moreplease.com

Reacties

reacties


1.626 views | Geschreven door